top of page

mindfulnesstraining

‘Mindful zijn’

betekent dat we ons oordeel even uitstellen,

dat we onze doelen voor de onmiddelijke toekomst even laten rusten

en dit moment onze aandacht geven

zoals het zich toont

en niet zoals we zouden willen dat het was.

                 

Mark Williams

 

In deze training zullen we werken aan het bewust worden van onze mentale en emotionele gewoontepatronen, en ze langzaam maar zeker veranderen, mochten we daarvoor kiezen. Deze patronen hebben zich steeds opnieuw herhaald, waardoor ze een vaste, vertrouwde gewoonte zijn geworden. Dit kunnen we alleen  maar veranderen als we er voldoende tijd, aandacht en energie in steken. Concreet betekent dit dat jouw bereidheid om te oefenen onmisbaar is. Het thuis oefenen met input die we afstemmen op jouw specifieke situatie neemt doorgaans een 25-tal minuten per dag in beslag, en dit vijf dagen per week. Het houdt in dat:

  1. je 15 minuten formele oefeningen doet die we in de sessies inoefenen.

  2. je een aantal korte andere oefeningen doet (vaak zijn dit observaties tijdens gewone dagelijkse bezigheden).

  3. je een aantal dingen neerschrijft (kan meestal in 5 minuten, maar neem gerust de tijd  die je wil).

Ik begrijp dat het vaak zeer moeilijk is om deze tijd vrij te maken in de drukte van je leven, zeker tijdens specifieke piekperiodes. Mocht het met minder kunnen, zou ik het niet vragen, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Met 15 minuten per dag formeel oefenen kan je al mooie resultaten bereiken!

 

In elke sessie zullen we dieper ingaan op een specifiek thema, gevolgd door een meditatie die u kan opnemen in uw dagelijkse praktijk als u ervoor kiest. We nemen ook elke sessie de tijd om vragen te beantwoorden en ervaringen te bespreken. Sommige van de gesprekken zullen recente psychologische bevindingen bevatten die nieuwe inzichten bieden in de manier waarop onze geest werkt. In het bijzonder de recentste die suggereert dat elk wakend moment de betekenisverlening wordt gedomineerd door het voorspellen van welke acties we hierna moeten ondernemen. Deze potentiële acties worden gecreëerd of gesimuleerd in de geest en vervolgens vastgelegd en opgeslagen in de mentale modellen die ons helpen de wereld te interpreteren.  Deze worden elk moment bijgewerkt om onze volgende actie voor te bereiden en dit gaat door van moment tot moment. Op basis van deze voorspelling wijst het lichaam zijn middelen toe, terwijl het zich klaarmaakt voor actie. Veel van wat ons verontrust en ons uitput is het creëren van echte of ingebeelde acties die we eigenlijk niet hoeven te ondernemen en misschien nooit zullen ondernemen. Waar kunnen we dit proces binnengaan en zien wat er gebeurt? Het blijkt dat de voorspellingen en ingebeelde acties in onze mentale modellen gekleurd zijn door wat men 'gevoelstoon noemt': het moment per moment bepalen of een specifiek contact met geest of lichaam prettig of onprettig voelt, als eerder kalmerend of als eerder pijnlijk wordt gekarakteriseerd, gewaardeerd of afgekeurd wordt. Het is de gevoelstoon die zowel richting als dringendheid geeft aan een mogelijke actie, omdat hij het grootste deel van onze vroegere conditionering bevat.

Er worden voor deze training gewoonlijk 8 individuele sessies van een uur voorzien.  De sessies kunnen ingepland worden over een langere periode, afhankelijk van de tijd dat u met de oefeningen aan de slag bent kunnen gaan. U kan het meeste uit de training halen als u zich aan het basisschema van 5 oefendagen per week kan houden, maar we kunnen in overleg andere mogelijkheden bekijken.

De trainingen worden gegeven door Lieven.

Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation

Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation

Video afspelen
bottom of page