top of page

EMDR

Wat is EMDR?

​

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die meer dan 25 jaar geleden is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro. Het is vooral bedoeld voor mensen die blijven kampen met de gevolgen van traumatische ervaringen, zoals een ongeval, seksueel geweld of geweldsincidenten. Sinds de ontwikkeling van EMDR is de therapie verder verbeterd en is bewezen dat het effectief kan helpen bij verschillende psychische klachten.

EMDR werkt door nare herinneringen minder heftig te maken, zodat ze minder emotioneel belastend zijn. Het wordt vaak gebruikt voor trauma, maar kan ook helpen bij andere klachten.

 

Wat voor klachten kunnen behandeld worden met EMDR?

​

EMDR is vooral geschikt voor mensen die vastlopen in het verwerken van traumatische ervaringen. Dit kan gaan om een eenmalige gebeurtenis, zoals een ongeluk of geweld, maar ook om ervaringen die zich herhaaldelijk voordeden, zoals pestgedrag. Het kan ook helpen bij posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Daarnaast kunnen moeilijke herinneringen bijdragen aan andere problemen, zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen en verslavingen. In deze gevallen kan EMDR een nuttige behandeling zijn.

​

Hoe werkt EMDR?

​

De behandeling begint met het ophalen van een probleem of een nare herinnering. De therapeut vraagt je om je te concentreren op hoe deze herinnering lichamelijk en emotioneel aanvoelt.

​

In EMDR maakt de therapeut gebruik van "trillers" of ritmische "oogbewegingen". Dit zijn eenvoudige bewegingen waarbij je je ogen van links naar rechts laat bewegen, of trillers die afwisselend in je handen trillen. Deze bewegingen helpen je hersenen om de herinnering op een andere manier te verwerken. Het idee is dat je hersenen informatie beter kunnen verwerken wanneer ze afgeleid worden door ritmische bewegingen. Dit zorgt ervoor dat de sterke emoties die met de herinnering verbonden zijn, afnemen. Je kunt de oogbewegingen dus zien als een soort 'rustige afleiding', die je helpt om moeilijke gedachten en herinneringen minder belastend te maken. Deze techniek beïnvloedt de manier waarop je hersenen herinneringen opslaan en verwerken, zodat ze minder overweldigend worden.

Tijdens de sessie kunnen nieuwe gedachten, gevoelens of beelden naar boven komen. De therapeut begeleidt je bij het verwerken van deze veranderingen, zodat je herinneringen steeds minder emotioneel geladen worden.

​

Wat kun je verwachten van het resultaat?

​

Na een paar sessies zullen de nare herinneringen hun emotionele kracht verliezen, waardoor het gemakkelijker wordt om aan de gebeurtenis terug te denken zonder dat je er te veel door wordt geraakt. Vaak veranderen de herinneringen ook: ze worden bijvoorbeeld minder scherp of kleiner. Soms kunnen er nieuwe inzichten ontstaan die de ervaring een minder bedreigende betekenis geven. Het kan zijn dat je na een sessie nog wat extra emoties of herinneringen ervaart. Dit is normaal en onderdeel van het verwerkingsproces.

​

Hoe lang duurt de therapie?

​

EMDR is een gestructureerde therapie waarvan de effectiviteit is bewezen. Als het gaat om trauma door een enkel ingrijpend incident, zul je vaak na enkele sessies verbetering merken. Bij langdurige trauma’s of complexere problemen (CPTSS)kan het langer duren. In dat geval wordt EMDR vaak gecombineerd met andere vormen van therapie.

​

Duur van een sessie: 1 uur

 

Meer informatie:

 

Bekijk ook dit filmpje voor een uitleg over hoe EMDR werkt.

Hoe werkt EMDR? Een animatie.
Video afspelen
bottom of page