top of page

EMDR

Voor welke klachten is dit geschikt?

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring (trauma), zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident, pestervaringen of een posttraumatische stressstoornis. Het kan dan gaan om een éénmalig incident of een meermaals voorkomende gebeurtenis.

Daarnaast spelen emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een rol bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen,.... Om deze reden kan EMDR ook bij deze problemen een werkzaam deel van de behandeling zijn.

 

Hoe werkt het?

Het EMDR proces start met het denken aan een probleem dat negatieve emoties oproept. De therapeut zal je vragen hoe je dit ervaart in je lichaam en laat je vervolgens een serie oogbewegingen maken. Na elke serie van oogbewegingen wordt er gevraagd wat er op dat moment op de voorgrond komt (gedachten, emoties, herinneringen,...). De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. 

Welk resultaat kan ik verwachten? 

De EMDR sessies zullen ertoe leiden dat negatieve herinneringen hun kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dus steeds gemakkelijker (minder overweldigend) om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in je leven.

 

Na een EMDR sessie gaat de verwerking vaak nog door en kunnen er spontaan beelden of herinneringen opkomen of een emotionele reactie. Dat betekent dat de klachten zelfs kunnen verergeren na een sessie. Dat is normaal en tijdelijk en hoort bij het verwerkingsproces. Het is belangrijk om dit in de therapie te bespreken. 

 

Hoe lang duurt de therapie?

EMDR  is een geprotocolleerde therapievorm waarvan de werkzaamheid is aangetoond. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan ervaren mensen vaak al na enkele sessies een duidelijk resultaat. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer. We integreren EMDR dan ook in een ruimere psychotherapeutische benadering, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van andere technieken.

 

Ook voor EMDR consultaties kun je beroep doen op gedeeltelijke terugbetaling door je ziekenfonds.

EMDR werkt ook bij kinderen

EMDR animatie voor kinderen
Video afspelen
bottom of page